Konzervativno društvo
5

Egipćanke završile u zatvoru zbog "škakljivih" objava na TikToku

I. P.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Egipatski sud kaznio je pet djevojaka na po dvije godine zatvora zbog narušavanja javnog morala objavama na društvenoj mreži TikTok.

Presuda protiv Haneen Hossam, Mowade al-Adham i još tri djevojke, pored zatvorske kazne, sadrži i novčanu kaznu od oko 16.000 eura. Presuda je prvostepena i na nju imaju pravo žalbe, piše Guardian.

Hossam je uhapšena u aprilu nakon što je na TikToku objavila trominutni video za 1,3 miliona osoba koje je aktivno prate, poručivši djevojkama da mogu zaraditi povezujući se s muškarcima preko treće aplikacije. Adham je uhapšena u maju zbog satiričnog videa na TikToku i Instagramu gdje je prati dva miliona ljudi.

Advokat Ahmed Hamza al-Bahqiry tvrdi da su djevojke optužene zbog načina na koji zarađuju. Hapšenja oslikavaju podijeljeno i dijelom kontroverzno egipatsko društvo koje ne toleriše "previše" individualne slobode.

"Presuda je šokantna, ali očekivana. Vidjet ćemo šta će se desiti nakon žalbe. Čak i ako imate različito mišljenje o sadržaju na TikToku, to nije razlog za zatvorsku kaznu", rekao je advokat.

Egipat je i ranije vršio pritisak na djevojke na društvenim mrežama, posebno plesačice i pjevačice zbog "sugestivnog materijala".

Plesačica Sama al-Masry osuđena je na tri godine zatvora jer je "poticala razvrat" videom koji je objavila 2018. godine. Ali pošto je video ponovo postao viralan, ona je uhapšena i osuđena u junu 2020.