Svijet
0

Egipatsko tužilaštvo: Privedenim demonstrantima po 15 dana pritvora

Anadolija
Egipatsko tužilaštvo je donijelo odluku o privremenom pritvaranju u trajanju od 15 dana za 117 demonstranata koje je egipatska policija privela prethodnih dana, javlja reporter agencije Anadolija.

Sudski zvaničnici su saopćili da je Tužilaštvo izdalo optužbe za privedenih 117 demonstranata koje je policija privela nakon intervencije snaga sigurnosti na trgovima Rabiatul Adeviyye i Nahda.

Privedeni demonstranti su optuženi za više od 20 krivičnih djela, među kojima su i ubistva, članstvo u kriminalnim grupama, učestvovanje u terorističkim organizacijama, napadi na javnu i privatnu imovinu te ugrožavanje javnog reda i mira.

S druge strane, egipatske snage sigurnosti počele su izvoditi i posljednju grupu demonstranata iz džamije Al-Fateh na trgu Ramses, koja je skoro cijeli dan bila pod opsadom egipatske vojske i grupa lojalnih režimu koji je izvršio vojni udar.

Tri stotine osoba su nakon što ih je egipatska vojska izvela iz džamije raspoređeni u nekoliko manjih grupa.

Egipatska policija je privela i reporterku agencije Anadolija Hibe Zekeriya i novinara Turske radio televizije (TRT) Metina Turana, te ih potom odvedela u zatvor Tora.