Svijet
1

Egipatsko predsjedništvo: Baradej nije zvanično imenovan za premijera

FENA
Mohamed El Baradej (Foto: AFP)
Mohamed El Baradej (Foto: AFP)
Egipatsko predsjedništvo saopćilo je u subotu uveče da vođa liberalne opozicije Mohamed El Baradej nije zvanično imenovan za premijera, nakon što je nekoliko zvaničnih izvora reklo da će on biti postavljen na tu funkciju.

"Vršilac dužnosti predsjednika Adli Mansur sastao se danas sa dr El Baradejem, ali za sada nije bilo zvaničnog imenovanja", rekao je savjetnik predsjednika Ahmed al-Muslimani novinarima, prenosi Tanjug.

On je dodao, međutim, da je El Baradej "logičan izbor" na listi imena koje se razmatraju za tu funkciju.

Izvor blizak pregovorima rekao je agenciji AFP da različite političke grupacije koje su se složile oko mape puta vojske za političku tranziciju pokušavaju da ubijede partiju Nur da podrži El-Baradeja.

Informaciju da predsjednik prelazne vlade još nije izabran objavila je i državna televizija, nakon što se druga po veličini egipatska islamistička grupa Nur partija, koja je u početku podržala političku mapu puta vojske do novih izbora, suprotstavila imenovanju El Baradeja za privremenog premijera.

Vojska je u srijedu smijenila predsjednika Mohameda Morsija, a njegov pokret Muslimanska braća započeo je proteste u kojima je na desetine ljudi povrijeđeno, podsjetio je Reuters.