Svijet
16

Egipatski student će iz SAD-a biti vraćen kući jer je na Facebooku prijetio Trumpu

Klix.ba
Emadeldin Elsayed, 23-godišnji student porijeklom iz Egipta koji studira u Sjedinjenim Američkim Državama, bit će vraćen kući, budući da mu je zabranjen daljnji ostanak u SAD-u.

Ovaj 23-godišnjak koji u južnoj Kaliforniji studira da postane pilot, imigracioni će centar vratiti kući, a prije toga su ga zadržali u pritvoru.

Emadeldin Elsayed je na svom profilu na društvenoj mreži Facebook napisao kako bi bio spreman ubiti Donalda Trumpa.

Glasnogovornica imigracionog centra Virginia Kice za BuzzFeed News je kazala kako je sudac odbio zahtjeva za puštanjem dok čeka deportovanje.

"Iz sigurnosnih razloga ne možemo pružiti više informacija, one će se znati kad se proces uspješno završi", kaže Kice.

Mladićev advokat Hani Bushra navodi kako se ovakva procedura slijedi u izuzetno rijetkim prilikama, kad su u pitanju teroristi ili bjegunci.

"Ovakav način iskorištavanja imigracijskog sistema kroz mjere kažnjavanja je zaista uznemirujući. Ali to je očito novi trend", ističe advokat mladića.

Elsayed je tokom febuara na svoj privatni Facebook profil napisao status o imigrantima. Ljut zbog Trumpovih radikalnih stavova o muslimanima, mladić je napisao kako bi bio spreman ubiti republikanskog kandidata za predsjednika.

"Doslovno mi ne bi smetalo provesti život u zatvoru kad bih ubio ovog tipa, zapravo bih čitavom svijetu napravio uslugu", napisao je Elsayed.

Njegov advokat Hani Bushra je kazao kako se mladić kaje zbog onoga što je napisao, te da je svjestan toga da je ovo bio, kako kaže, "glupi post", te kako se takvih može naći mnoštvo svaki sat na Facebooku.

"Žao mu je, nije imao nikakvu namjeru napraviti išta nažao gdinu Trumpu i iskreno vjerujem kako i vlada to zna. Sada u zatvoru pokušava da preživi, a njegova budućnost je uništena. "

Iz škole mladića kažu kako je bio dobar student i nije pravio nikakve probleme.