Svijet
0

Egipatski islamisti demonstriraju kako bi "zaštitili revoluciju"

FENA
Stotine egipatskih islamista demonstriralo je u petak kako bi "zaštitilo revoluciju", zahtijevajući da zvaničnicima iz Mubarakove ere ne bude dozvoljeno prezentiranje na predsjedničkim izborima 23. i 24. maja.

Okupljeni na trgu Tahrir, simbolu revolucije koja je prisilila bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka na ostavku, demonstranti su izvikivali: "Nećemo Omara Sulejmana", aludirajući na bivšeg šefa obavještajnih službi koji se vratio na političku scenu i najavio kandidaturu za predsjednika.

Vojska koja je na vlasti nakon Mubarakovog odlaska 11. februara 2011. godine, optužena je da podržava Sulejmanovu kandidaturu. Vojno vijeće se branilo tvrdeći da "ne podržava ni jednog od kandidata".

Posljednji Mubarakov šef vlade Ahmad Šafik, kao i bivši šef Arapske lige Amr Musa, dugogodišnji ministar vanjskih poslova bivšeg predsjednika, također su kandidati za predsjednika.

Kandidat Muslimanske braće Hairat el-Šater osudio je Sulejmanov povratak, nazvao ga pokušajem "krađe revolucije" i zaprijetio da će izvesti svoje pristalice na ulicu.

Demonstracije su u petak organizirane na poziv Muslimanske braće, prve političke snage u zemlji, i salafističkih grupa.

Dan ranije, parlament je odobrio amandman na jedan zakon s ciljem da se zvaničnicima iz Mubarakove ere zabrani da budu kandidati na izborima za mjesta s velikom odgovornošću. Amandman treba još da odobri vojska.

Iako su protiv povratka figura iz Mubarakove ere na političku scenu, liberalne i laičke grupe ne učestvuju u demonstracijama. Oni su pozvali na okupljanje 20. aprila kako bi osudili islamiste koji monopoliziraju politički život otkako je počela pobuna u zemlji.