Egipatski dužnosnik: Dogovoren prekid vatre u Gazi

F
FENA
13.3.2012. u 09:38
0
1
Egipatski dužnosnik: Dogovoren prekid vatre u Gazi
0
Egipatski dužnosnik: Dogovoren prekid vatre u Gazi
Visoki egipatski sigurnosni dužnosnik objavio je kako su Izrael i palestinske oružane frakcije dogovorile prekid vatre, pod egipatskim pokroviteljstvom.
Dužnosnik je rekao da su obje strane "pristale zaustaviti operacije koje su u toku" kako bi se uspostavio mir na granici Izraela i Pojasa Gaze.

Dogovor je potvrdio i izraelski ministar civilne odbrane Matan Vilnai izjavivši kako je postignut sporazum.

"U ovome trenutku nalazimo se na putu prema primirju i čini se da je ovaj krug nasilja iza nas", rekao je Vilnai za izraelski radio.

Palestinski dužnosnik kazao je da su "frakcije" pristale na primirje, aludirajući na Islamski džihad i Odbor narodnog otpora, dvije militantne skupine u Pojasu Gaze koje su bile najaktivnije u sukobima koji su počeli u petak, pošto je izraelska vojska ubila čelnika jedne palestinske militantne frakcije u ciljanom napadu na automobil u pojasu Gaze.

Palestinski militanti odgovorili su ispaljivanjem raketa na jug Izraela, što je izazvalo reakciju izraelski zračnih snaga koje su pokrenule niz napada na "terorističke mete". U tim sukobima, najtežima od zime 2008.-2009., poginulo je najmanje 25 Palestinaca, a gotovo 80 je ranjeno, uglavnom civila.

Palestinci su, prema tvrdnjama Izraela, ispalili oko 200 raketa na južna izraelska naselja, pri čemu je osam Izraelaca ranjeno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: