Svijet
0

Egipatski državni mediji odbacili špekulacije o Mubarakovom zdravlju

FENA
Fotografije predsjednika Hosnija Mubaraka kako obilazi industrijsku zonu u blizini svoje primorske vikendice objavljene su u četvrtak u najvećim egipatskim državnim novinama, dok su vladini mediji nastojali demantirati špekulacije o njegovom zdravlju.

Slike 79-godišnjeg predsjednika, u pratnji njegovih ministara dok je obilazio tekstilne tvornice u sjevernoj industrijskioj zoni Borg el-Arab u srijedu, također su objavljene na Egipatskoj televiziji, prenosi AP.

Posjeta industrijskoj zoni u blizini mediteranske obale, koja je dobila veliki publicitet, uslijedila je istog dana kada je državni sedmičnik al-Massawer objavio priču na naslovnoj strani u kojoj demantuje brojne špekulacije o zdravlju predsjednika koje su se pojavile širom Egipta u posljednjim danima.

"Političke glasine koriste se kao sredstvo na poticanje zabrinutost naroda", piše urednik magazina Abdel Qader Shouheib.

Aly Eldin Helal, portparol Mubarakove vladajuće stranke, okrivio je opoziciju i nezavisne medije za špekulacije.

Za Mubaraka, koji vlada Egiptom više od četvrt stoljeća, poznato je da ima izvjesnih problema s koljenom i leđima, ali je u javnim pojavljivanjima u ovoj godini izgledao dosta zdravo.

On nije odredio nasljednika, ali je brzi uspon njegovog sina Gamala u vladajućoj stranci pothranio špekulacije da mu je otvoren put za rodbinsko nasljeđivanje, što brine Egipćane.

Mubarak se trebao sastati u utorak s jordanskim kraljem Abdullahom i specijalnim bliskoistočnim posrednikom Tonyjem Blairom u Egiptu.