Svijet
0

Egipatski bloger ne odustaje od daljnjeg djelovanja

FENA
Abdel Karim Nabil (Foto: AP)
Abdel Karim Nabil (Foto: AP)
Egipatski bloger Abdel Karim Nabil, koji je pušten na slobodu nakon četiri godine provedene u zatvoru zbog vrijeđanja islama i predsjednika Hosnija Mubaraka, izjavio je u srijedu da ni zbog čega ne žali i da ne odustaje od daljnjeg djelovanja.

Nabil (26), poznatiji kao Karim Amer, prvi egipatski bloger koji je osuđen zbog izražavanja svog mišljenja na internetu, uhapšen je 2006. godine, a zatim izbačen s državnog sveučilišta Al-Azhar.

On je na konferenciji za novinare u Kairu rekao da je na slobodu pušten 5. novembra, a zatim ponovno uhapšen, držan 11 dana i premlaćivan, prenio je Reuters.

Arapska mreža za informiranje o ljudskim pravima, koja je podržavala Amera od početka procesa koji je vođen protiv njega, saopćila je da će nastaviti borbu za slobodu izražavanja u Egiptu.

Internet je među rijetkim javnim platformama za izražavanje mišljenja u Egiptu gdje je od 1981. godine na snazi zakon koji, kako tvrde skupine za ljudska prava, ima za cilj utišati kritičare egipatskog predsjednika, navela je britanska agencija.