Svijet
0

Egipatske vlasti uhapsile 30 članova muslimanskog bratstva

FENA
Egipatske snage sigurnosti u petak su uhapsile 30 članova opozicione grupe Muslimansko bratstvo, samo nekoliko dana uoči izbora za egipatska lokalna vijeća, uključujući i člana vladajućeg ureda grupe.

Današnjim hapšenjima pojačana je akcija slamanja najjače opozicione grupe čijih je više od 300 pripadnika uhapšeno od utorka uoči izbora zakazanih za 8. aprila, na kojima Bratstvo namjerava oduzeti poslanička mjesta vladajućoj egipatskoj stranci, javio je Reuters.

Bratstvo, koje tvrdi da želi uspostavu islamske države nenasilnim i demokratskim sredstvima, saopćilo je da je član Ureda za islamske smjernice Mohamed Badia među uhapšenima. Ured, koji broji 15 članova, djeluje kao izvršni komitet Bratstva.

Egipatske snage sigurnosti potvrdile su hapšenja, saopćivši kako je 26 ili 27 članova Bratstva uhapšeno u racijama tokom zore po kućama ili su uhapšeni na ulicama dok su se okupljali radi protesta u kojima se zalažu za ciljeve Bratstva.

One su saopćile da su ljudi, uhapšeni u četiri pokrajine, optuženi za pripadnost zabranjenoj grupi i posjedovanje antivladine literature - optužbe koje su često smišljene kako bi se opravdala hapšenja članova Bratstva koje rijetko rezultiraju podizanjem zvaničnih optužnica.

Human Rights Watch, grupa za ljudska prava sa sjedištem u SAD-u, nazvala je nedavna hapšenja članova Bratstva "besramnim pokušajem" namještanja predstojećih izbora.