Svijet
0

Egipatske vlasti odbile ulazak u zemlju bin Ladenovom sinu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Egipatske vlasti odbile su ulazak u zemlju sinu vođe međunariodne terorističke mreže Osame bin Ladena, Omaru, i stavile ga sa suprugom u avion za Dohu, prijestonicu Katara, saopćili su aerodromski zvaničnici.

Omar bin Laden (27) doputovao je u subotu u Kairo iz Madrida nakon što su tamošnje vlasti odbile njegov zahtjev za azil.

Paru, koji je nekoliko mjeseci živio u Egiptu, 2007. i 2008., također je uskraćen ulazak u Veliku Britaniju, prenijele su agencije.

Izvori s egipatskog aerodroma navode da je Omar bin Laden, koji nije vidio oca niz godina i tvrdi da ne podržava nasilje, tražio da ide u Katar, gdje će kao saudijski državljanin imati pravo ulaska.

Britanske vlasti uskratile su Omaru bin Ladenu vizu, a špansko ministarstvo unutrašnjih poslova odbacilo je njegov zahtjev za azil, uz obrazloženje kako ne smatra da je on u opasnosti u Egiptu.

Omarova supruga Britanka Zaina al-Sabah (52), koja se prije udaje za bin Ladenova sina 2006. godine zvala Jane Felix-Brown, izjavila je u subotu u intevjuu Reutersu da ona i suprug strahuju da će biti ubijeni zbog osude stavova Omarovog oca i Al-Qaide.

Zaina je rekla da njen suprug, jedan od 19 bin Ladenovih sinova, prekinuo da živi sa ocem prije napada na New York i Washington 11. septembra 2001. jasno mu stavivši do znanja da ne podržava nasilje.

Omar bin Laden je podnio još jedan zahtjev za britansku vizu, ali on neće biti razmatran do februara 2009., rekla je njegova supruga.