Svijet
0

Egipatske vlasti hapse antiIzraelske demonstrante

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Egipatska policija uhapsila je danas ispred jedne džamije u Kairu 26 učesnika demonstracija protiv izraelske ofanzive u pojasu Gaze, onemogućivši još stotinama vjernika da priđu džamiji.

Učesnici demonstracija, koje će danas biti održane širom Egipta, zatražili su zaoštravanje odnosa sa Izraelom i protjerivanje njegovog ambasadora iz Kaira, javile su svjetske novinske agencije.

Nekoliko desetina egipatskih vjernika uhapšeno je ispred kairske džamije Al-Azhar.

Policija je prethodno hapsila pripadnike opozicione organizacije Muslimanska braća, grupe koja je i pozvala na masovne demonstracije u znak protesta zbog ofanzive izraelske vojske.

Najjača opoziciona grupa u Egiptu saopćila je da je policija uhapsila njene pripadnike u devet egipatskih provincija i da akcija hapšenja i dalje traje.

Muslimanska braća, egipatska najjača opoziciona grupa, održava historijske i ideološke veze s Hamasom, islamističkom organizacijom, koja je posljednjih sedam dana meta izraelskih napada u Gazi.

Ova egipatska organizacija pokrenula je kampanju protiv Izraela i egipatske blokade palestinskog priobalnog pojasa, kojim Hamas rukovodi od juna 2007. godine.