Human Rights Watch
0

Egipatska policija tukla i mučila demonstrante

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Egipatski vojnici tukli su i mučili demonstrante koje su uhapsili na protestima u blizini ministarstva odbrane ovog mjeseca, saopćila je organizacija Human Rights Watch (HRW) u subotu, citirajući navode žrtava i njihovih advokata.

Organizacija, sa sjedištem u New Yorku, saopćila je da su vojnici, 4. maja kada je izbilo nasilje na protestima protiv isključenja kandidata Hazema Abu Ismaila iz predsjedničke utrke, uhapsili najmanje 350 demonstranata, uključujući desetero djece i 16 žena.

Vojno tužilaštvo je naredilo da se uhapšenim sudi na vojnom sudu, a u zatvoru je još najmanje 256 zatvorenika.

"Brutalno premlaćivanje muškaraca i žena pokazuje da vojni službenici nemaju osjećaja za granice", rekao je Joe Stork, zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Organizacija je također saopćila da vojska nije uspjela zaštiti demonstrante od napada nepoznatih naoružanih grupa 2. maja u centralnom naselju Kaira, Abasiji, u blizini ministarstva odbrane.Taj dan je ubijeno 11 osoba.

U sukobima 4. maja poginuo je jedan vojnik, dok je ranjeno oko 400 demonstranata. Kairom pretežno vlada mir od tada.

Egipatski zvaničnici još uvijek nisu komentarisali navode HRW-a.

Iduće sedmice će se u Egiptu održati prvi predsjednički izbori na kojim će se birati predsjednik koji će zamijeniti Hosniju Mubaraka.

Drugi krug izbora će se najvjerovatnije održati u junu, podsjeća Reuters.

Vojno vijeće zaduženo za nadziranje turbulentne tranzicije obećalo je da će do 1. jula predati vlast novom predsjedniku.