Svijet
0

Egipat upozorio ribare da ne ulaze u vode koje pripadaju Libiji

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Egipat je danas ponovio svoje upozorenje egipatskim ribarima da ne ulaze u vode koje teritorijalno pripadaju Libiji, pozivajući se na "velike sigurnosne rizike".

"Ministarstvo vanjskih poslova Egipta ponavlja svoje upozorenje ribarima koji ulaze u libijske vode jer time direktno ugrožavaju svoj život", navodi se u saopćenju ministarstva gdje je istaknuto kako će se svaki "ribar koji ne bude poštovao upozorenje biti odgovoran za svoje postupke". 

U saopćenju je također navedeno kako će svaki ribar koji samovoljno bude pronađen u libijskim vodama biti stavljen pod istragu.

U noći sa utorka na srijedu pomoćnik egipatskog ministra poljoprivrede Eid Hawash za Anadolu Agency (AA) izjavio je kako je vlada uspjela osloboditi 21 egipatskog ribara kojeg su libijske vlasti pritvorile zbog ulaska u vode te zemlje bez odobrenja. 

Dan prije, egipatska vojska izvela je nekoliko zračnih napada na dijelove istočne Libije na kojima se navodno nalaze pripadnici ISIS-a. Egipat je napade izveo samo nekoliko sati nakon objavljivanja videosnimka na kojem pripadnici ISIS-a ubijaju 21 egipatskog kršćanina. 

Libija je postala poprište političkih previranja nakon svrgavanja i smrti njenog dugogodišnjeg lidera Muammara Gaddafija 2011. godine.

Zbog stanja u toj zemlji, egipatska vlada je prošlog mjeseca, navodeći kao razlog sigurnost građana, zabranila stanovnicima putovanje u Libiju preko libijske aviokompanije.