Svijet
0

Egipat: Uhapšeno 87 pripadnika "muslimanske braće"

FENA
Egipatske vlasti uhapsile su u utorak nekoliko desetaka pripadnika zabranjenog opozicijskog pokreta "Muslimanska braća", u nizu racija širom zemlje, saopćili su pripadnici tog pokreta i sigurnosni zvaničnici.

Pokret Muslimanska braća je u utorak saopćio da je uhapšeno 87 njegovih članova, u nizu racija koje se podudaraju s početkom 10-dnevnog roka za prijavljivanje kandidata na lokalnim izborima 8. aprila, prenijele su agencije.

Prema podacima egipatskih snaga sigurnosti najmanje 80 ljudi je uhapšeno u Aleksandriji, Fajumu i Keni, koji se terete za pripadnost zabranjenoj grupi i rasturanje vjerskih pamfleta.

"Neki su uhapšeni u svojim domovima, a neki na putu da prijave kandidaturu. Vlasti ovo čine kako bi ih spriječile da sudjeluju na izborima", saopćio je glasnogovornik "Muslimanske braće".

Egipatske vlasti su od sredine februara uhapsile oko 750 pripadnika islamističkog pokreta, saopćila je ova grupa.

Ovaj pokret traži uspostavu islamske države nenasilnim, demokratskim sredstvima. Grupa je zabranjena od 1954. godine, ali se ponovno pojavila na političkoj sceni u posljednjih 30 godina, kao najjači i najbolje organiziran opozicijski pokret u Egiptu.

Grupa, koja se zalaže za primjenu šerijatskog zakona, drži jednu petinu mjesta u donjem domu parlamenta, a njeni članovi izabrani su kao nezavisni kandidati kako bi zaobišli decenijsku zakonsku zabranu.

Egipat je 2006. odgodio na dvije godine lokalne izbore nakon što su "Muslimanska braća" na parlamentarnim izborima 2005. zabilježila veći uspjeh od očekivanoga.

Članovi lokalnih vijeća, u koja se kandidati biraju 8. aprila, nemaju mnogo vlasti, ali bi mogli biti važni za "Muslimansku braću" na nacionalnom nivou ako grupa želi pripremiti teren za nezavisnog kandidata na budućim predsjedničkim izborima.

Nezavisnom kandidatu za predsjednika treba podrška i 140 članova lokalnih vijeća, pored glasova poslanika gornjega i donjeg doma parlamenta.