Novi protesti stotina hiljada ljudi
0

Egipat: U sukobima poginule 4, a povrijeđeno 19 osoba

FENA
Stotine hiljada ljudi sudjelovalo je u petak u Kairu u najvećim protestima organizovanim u Egiptu otkako je u februaru svrgnut predsjednik Hosni Mubarak, uglavnom na poziv islamista, u prilikama krhke političke tranzicije.

Manji protestni skupovi održani su i u drugim dijelovima, posebno u El-Arihu, na sjeveru Sinaja, gdje su četiri osobe poginule, a desetak policajaca je ranjeno kada je nakon završetka protestnog skupa stotinjak naoružanih osoba u kamionima i na motociklima zapucalo na policijsku stanicu.

U sukobima između naoružane grupe i egipatskih snaga sigurnosti na Sinaju poginuo je jedan vojni oficir i tri civila prolaznika, saopćili su danas izvori iz snaga sigurnosti.

Oko 100 naoružanih muškaraca vozilo se jučer na motociklima i u automobilima u gradu El-Arihu, mašući zastavama, uzvikujući islamističke slogane i pucajući u zrak, navele su sinajske snage sigurnosti. Oni su potom napali policijsku stanicu i sukobili se s pripadnicima policije i vojske, kada je poginuo jedan vojni oficir, prenio je Reuters.

U saopćenju koje je objavljeno rano jutros, vojska je navela da je uhapsila pet osumnjičenih osoba, čiji identitet još nije otkriven.

Pored oficira, u napadu su stradali 70-godišnji muškarac, 13-godišnji dječak i jedan 18-godišnjak, koji su preminuli od rana zadobijenih vatrenim oružjem, navelo je Ministarstvo zdravlja.

Državna novinska agencija MENA je javila da su u napadu povrijeđena četiri vojna oficira, devet pripadnika garde i šest civila i da su oni prebačeni u vojnu bolnicu.

Očevici kažu da napadači, od kojih su mnogi nosili maske, najvjerovatnije nisu s tog područja jer su se nekoliko puta izgubili prije nego što su došli do policijske stanice.