Svijet
0

Egipat: Trodnevna žalost zbog ubistva 16 vojnika

FENA
Muhamed Morsi
Muhamed Morsi
Egipatski predsjednik Muhamed Morsi u ponedjeljak je proglasio trodnevnu žalost pošto su naoružani napadači ubili 16 egipatskih graničara blizu granice s Izraelom.

"Predsjednik republike proglasio je trodnevnu žalost poslije terorističkog napada", prenosi egipatska televizija.

Egipatske vlasti su saopćile da su napadači u beduinskoj odjeći došli u nedjelju u dva vozila i počeli da pucaju po kontrolnom punktu u blizini graničnog prelaza Karm Abu Salem.

Jedan egipatski zvaničnik je naveo da su "džihadistički elementi" prešli iz pojasa Gaze u Egipat uoči izvođenja napada na graničnom punktu.

Vjeruje da se je cilj ekstremista bio da se ubace na teritoriju Izraela. Napadnut je jedan od ključnih egipatskih punktova na granici, na kome je bilo dvadesetak vojnika.

Jedno od dva vozila, koje su oteli vojnicima, pogođeno je u izraelskom vazdušnom udaru, a drugo je eksplodiralo na graničnom terminalu Kerem Šalom koji povezuje Izrael, Gazu i Egipat, prije nego što je moglo da uđe na izraelsku teritoriju.

Vlasti u Kairu su ocijenili da su napad izveli islamistički "nevjernici", obećavši da će pokrenuti kampanju i žestoko se obračunati s ekstremistima.

U sklopu jačanja sigurnosti, poslije napada koji je doveo do zategnutosti u odnosima Kaira s Izraelom i palestincima, egipatske vlasti su rasporedile na Sinajskom poluostrvu dva borbena helikoptera, a očekuje se razmještanje još nekoliko letjelica uoči raspoređivanja dodatnih snaga sigurnosti na poroznoj granici s Izraelom.