Svijet
0

Egipat traži od Izrela istragu o masakru zarobljenih

FENA
Binyamin Ben-Eliezer; Foto: AP
Binyamin Ben-Eliezer; Foto: AP
Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Gejt zatražio je danas od Izraela da povede istragu zbog navoda da su izraelski vojnici, pod komandom sadašnjeg ministra infrastrukture Benjamina Ben-Eliezera, ubili egipatske ratne zarobljenike u ratu 1967. godine, prenose izraelski mediji izvještaje agencije MENA.

Takve tvrdnje su odbacili i Ben-Eliezer i autor dokumentarnog filma Izraelac Ron Edelist, koji je i izazvao kontroverzu. Ministar je odgodio za četvrtak planiranu posjetu Egiptu, zbog kritika u egipatskoj štampi, u kojima je navedeno da je jedinica komandosa Šaked ubila 250 egipatskih ratnih zarobljenika na Sinajskom poluotoku, poslije okončanja neprijateljstava, umjesto da ih prebaci u zatvorenički logor.

Takvi izveštaji su izazvali veliko ogorčenje u Egiptu, a egipatski zvaničnici su savjetovali Ben-Eliezeru da ne dolazi. Bilo je planirano da se sretne sa šefom egipatske obavještajne službe generalnom Omarom Sulejmanom.

Optužbe o masakru zarobljenika proistekle su iz medijskih izvještaja, uključenih u dokumnetarac, prikazan prošle sedmice na prvom kanalu izraelske televizije. Abul Gejt je zatražio od kolegice, izraelske šefice diplomatije Tzipi Livni da se povede istraga i da se rezultati dostave i Egiptu, javlja MENA iz Bruxellesa, gdje se vode razgovori dvoje ministara sa zvaničnicima EU.

Autor dokumentarca je u ponedjeljak izjavio da su mediji pogrešno intepretirali materijal u filmu. Ubijeni nisu bili egipatski zarobljenici, već palestinski fedajini. Oni su život izgubili u jeku bitke, a nisu pogubljeni. Edelist tvrdi da su egipatski tvrdolinijaši pogrešno interpretirali činjenice i poruku kako bi poljuljali mir Izraela s Egiptom.