Svijet
0

Egipat: Tokom protesta povodom godišnjice revolucije poginula 21 osoba

Anadolija
(Foto: EPA)
Najmanje 21 osoba je poginula a 82 su ranjene u Egiptu tokom sukoba sa policijom na protestima povodom četvrte godišnjice od revolucije "25. januar".

Ministarstvo zdravstva Egipta saopćilo je da je od petka širom zemlje smrtno stradala 21 osoba, među kojima trojica vojnika i jedan policijac, te da su 82 osobe ranjene. 

Protesti povodom četiri godine od revolucije u Egiptu održani su Kairu, Gizi, Sarkiye, Garbiye, Dimyatu, Bahiri, Kalyubiye, Minya, Feyyum, Beni Suveyf, Suveys. 

Na protestima u dijelovima glavnom grada Kaira Matariye i Aynu's Sems prisustvovao je veliki broj stanovnika. U sukobima sa policijom na ovim protestima bilo je poginulih i ranjenih. Protest u Matariyi jos uvijek traju. 

Egipatska revolucija 2011. godine poznata kao revolucija "25. januar" događaj je poznat kao niz protesta, demonstracija, marševa, otkazivanja građanske poslušnosti, nereda i sukoba između demonstranata i policijskih snaga, koja je započela u Egiptu 25. januara 2011. godine, na dan koji se obilježava kao Praznik policije.

Nakon revolucije, vojnim udarom 3. jula 2013. godine, sa vlasti je svrgnut Mohamed Morsi, prvi egipatski predsjednik izabran na demokratskim izborima, a protesti protiv tog čina širom Egipta i dalje se održavaju. Grupe koje su protiv egipatske vojne uprave za danas su najavile i sveobuhvatne proteste širom zemlje.