Egipat: Referendum o Ustavu zakazan za 15. decembar

A
Anadolija
1.12.2012. u 22:07
1
0
Egipat: Referendum o Ustavu zakazan za 15. decembar
1
Egipat: Referendum o Ustavu zakazan za 15. decembar Muhammed Mursi (Foto: Anadolija)
Egipatski predsjednik Muhammed Mursi donio je odluku o raspisivanju referenduma za 15. decembar, na kojem će Egipćani odlučivati o ustavnoj reformi na osnovu Nacrta koji je pripremila Komisija za pripremu i provedbu ustavnih reformi, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Mursi je preuzeo kompletirani Nacrt ustava na sastanku kojem su prisustvovali i egipatski premijer Hisham Kandil, predsjednik komisije Husem El-Giryani, te ostali članovi komisije.

"Na ovaj historijski dan želim da pozdravim sve žene, muškarce, mlade, muslimane i hrišćane. Egipćani će odlučiti o ustavnim reformama u zemlji“, rekao je Mursi i zahvalio se članovima komisije koji su pripremili Nacrt ustava Egipta.

Predsjednik Komisije za pripremu i provedbu ustavnih reformi Giryani je istakao da će nastupajućim referendumom biti okončana prelazna vlast u zemlji i da će biti poništene sve odluke donesene u proteklom periodu a koje su se odnosile na ustavne izmjene.

Muhammed Mursi ranije je u okviru ustavnih reformi najavio regulativu kojom bi odluke predsjednika bila izvan ingerencija prevosudnih institucija u zemlji, što je prouzrokovalo masovne proteste opozicije, ali i okupljanja Mursijevih pristalica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: