Svijet
0

Egipat: Produženo vanredno stanje uvedeno još 1981.

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipatski parlament odobrio je, na zahtjev vlade, produženje vanrednog stanja, koje je na snazi skoro 27 godina, na dvije godine počev od 1. juna, objavio je u ponedjeljak parlamentarni izvor.

Parlament je odobrio odluku predsjednika Hosnija Mubaraka, koju je njegov premijer prenio predsjedniku parlamenta, precizira isti izvor.

Premijer Ahmad Nazif informirao je predsjednika parlamenta Ahmeda Fathija Sorura o odluci predsjednika Hosnija Mubaraka da se na dvije godine produži vanredno stanje, počevši od 1. juna, na period koji će se završiti usvajanjem zakona protiv terorizma", izvijestila je zvanična agencija Mena.

Vanredno stanje zavedeno nakon ubistva predsjednika Anvara al-Sadata u oktobru 1981., čije ukidanje traži jedna od glavnih opozicionih stranaka, sistematski se obnavlja.

Vanredno stanje posebno važi za ministarstvo unutarnjih poslova, s pravom da može držati u zatvoru svaku osobu koja predstavlja "opasnost po javnu sigurnost", čak i kada je ona izdržala svoju kaznu, te odobrava vlastima da civile šalje pred vojni sud.

Nacionalno vijeće za ljudska prava, vladina instanca, ocijenila je u utorak da vanredno stanje više ne može da se održava. Početkom maja, dvadesetak nevladinih organizacija zatražilo je njegovo ukidanje.

Nevladine organizacije smatraju da održavanje vanrednog stanja koristi da bi se oslabila opozicija, plašeći se da bi protuteroristički zakon, koji treba da zamijeni vanredno stanje, ne posluži u iste ciljeve, što vlasti demantiraju.