Svijet
1

Egipat: Premijer Kandil imenovao vladu

FENA
Egipatski premijer Hišam Kandil izabrao je članove svoje vlade, više od mjesec dana nakon imenovanja islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, objavila je u srijedu državna televizija.

Odlazeći ministri, Momtaz el-Said (finnasija) i Mohamed Kamel Amr (vanjskih poslova) zadržali su portfelje u novom sazivu vlade, koja će biti formalno predstavljena u četvrtak, javila je državna televiziji.

Novi ministar unutarnjih poslova, umjesto Mohameda Ibrahima, je Ahmed Gamaledin, jedan od zamjenika ministra unutarnjih poslova i bivši direktor sigurnosti Asiuta.

Kandil, kojeg je Morsi 24. jula zadužio da formira novu vladu, uvjerava da će ona biti sastavljena od tehnokrata i da izbor ministara "neće biti baziran na političkim orijentacijama, već na "nadležnosti".

Pedesetgodišnji Kandil je bio ministar navodnjavanja u kabinetu odlazećeg premijera Kamala el-Ganzurija, koga je prošle godine imenovala vojska.

Morsi, prvi egipatski predsjednik imenovan je 30. juna. Vojska kojoj je Hosni Mubarak prenio vlast kada je dao ostavku 11. februara 2011. godine, još uvijek ima zakonodavnu vlast, podsjeća AFP.