Svijet
0

Egipat: Potpredsjednik Mekki podnio ostavku

FENA
Egipatski potpredsjednik Mahmud Mekki podnio je u subotu ostavku, izvjestila je egipatska državna televizija.

Saopćenje o njegovoj ostavci obavljeno je pet sati prije zatvaranja birališta u drugom i poslednjem krugu referenduma o novom ustavu, koji je predložio predsjednik Mohamed Morsi.

Mekki, karijerni sudija, ranije je najavio da planira da podnese ostavku pošto novi ustav, kojim se ukida funkcija potpredsjednika, bude usvojen, prenosi AP.

Saopćenje Mekkija koje je pročitano na državnoj televiziji ukazuje, međutim, da bi motiv za njegov nagli odlazak mogao da bude povezan s politikom predsjednika Morsija.

Mekki je rekao da je ostavku prvi put podnio prošlog mjeseca, ali da su ga događaji natjerali da ostane. "Shvatio sam prije nekog vremena da priroda politike ne odgovara mom profesionalnom razvoju kao sudije", napisao je Mekki.

Nacrt ustava o kojem se u subotu Egipćani izjašnjavaju izradio je parlament u kojem većinu čine islamisti, a protive mu se liberali i hrišćani, tvrdeći da on uvodi šerijat.

Protivnici predsjednika Morsija organizovali su u proteklih nekoliko nedjelja proteste tražeći da se odustane od referenduma.

Morsijeve pristalice, pretežno islamisti, tvrde da će novi ustav uspostaviti stabilnost i demokratiju.