Svijet
0

Egipat otvara granični prijelaz prema pojasu Gaze

FENA
Egipat je odlučio da od vikenda tokom dana otvara granični prijelaz Rafah kako bi ublažio blokadu pojasa Gaze, izvijestila je u srijedu uvečer egipatska novinska agencija Mena.

"Egipatske vlasti će od subote otvarati granicu od 9 do 17 sati na dnevnoj bazi, izuzev petkom i na državne praznike", prenosi agencija France Presse. Na taj način će Palestinci moći da putuju preko Rafaha, jedine tačke koja Gazu ne povezuje s Izraelom, nakon što je prethodno 2007. godine blokada bila pooštrena.

"Palestinske žene svih godina i muškarci koji imaju manje od 18 ili više od 40 godina bit će oslobođeni viza", navedeno je u izvještaju egipatske agencije. Ta mjera odnosit se i na Palestince koji bi u Egipat došli na studiranje ukoliko imaju potvrdu da će se školovati na egipatskom sveučilištu.

"Otvaranje graničnog prijelaza je dio egipatskih napora da okonča stanje podjela u Palestini i omogući nacionalno pomirenje", navela je Mena. Taj potez će vjerovatno naići na neodobravanje Izraela, koji je ranije ovog mjeseca saopćio da je "zabrinut" planovima Egipta da otvori granični prijelaz.

Zamjenik izraelskog premijera Silvan Shalom kazao je da bi otvaranje prijelaza "omogućilo prolaz oružju i teroristima".

Egiptski ministar vanjskih poslova Nabil el-Arabi najavio je prethodno da Kairo planira otvoriti granicu i okončati, kako je rekao, "sramotnu" saradnju svoje zemlje u držanju Rafaha zatvorenim.

Granica je od juna 2006. godine uglavnom bila zatvorena, kada je Izrael uveo jaku blokadu pojasa Gaze nakon što su snage Hamasa uhvatile izraelskog vojnika Gilada Shalita. Blokada je godinu dana kasnije, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad teritorijom, znatno pooštrena.

Ujedinjeni narodi nazvale su blokadu ovoga graničnog prijelaza nezakonitom i više puta pozivali na njeno ukidanje.