Svijet
0

Egipat otkazao pregovore s EU zbog evropskih kritika

FENA
Egipat je u subotu saopćio da je otkazao pregovore s delegacijom Evropske komisije u znak protesta protiv rezolucije kojom evropski parlament kritizira stanje ljudskih prava u Egiptu.

"Egipat je obavijestio Evropsku komisiju da nije prikladno u ovom trenutku održavati pregovore o političkim pitanjima", saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Egipat je bijesan zato što je u četvrtak Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj traži oslobađanje egipatskog opozicionera Aymana Noura i "prestanak svakog vida mučenja i lošeg postupanja" u Egiptu i prekid marginaliziranja vjerskih manjina.

Europoslanici su također tražili da se "intenzivira borba protiv krijumačerenja kroz tunele prema pojasu Gaze", jer Izrael optužuje Kairo da ne ulaže dovoljno napora da riješi ovo osjetljivo pitanje.

"Egipat odbacuje pokušaje onih koji misle da im je dozvoljeno da istražuju kakvo je stanje ljudskih prava u Egiptu", izjavio je šef egipatske diplomatije Ahmed Aboul Gheit.

Predsjednik egipatskog parlamenta Fathi Sour je, prema pisanju štampe, izjavio da će Egipat u nedjelju bojkotirati euro-mediteranski skup u Bruxellesu.