Svijet
14

Egipat osuđuje komentare zemalja i organizacija o sudskoj odluci

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova je sa velikim žaljenjem pratilo reakcije nekih država i međunarodnih organizacija u vezi sa odlukom Krivičnog suda da slučajeve optuženih za "špijunažu" i "bijeg iz zatvora Wadi El Natrun" pošalje na razmatranje Muftiji, saopćeno je ambasade Egipta u BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova podvlači da je neprilično komentarisati odluke egipatskog sudstva budući da takvi komentari predstavljaju neprihvatljivo miješanje u unutrašnje poslove zemlje. Pored toga, bilo kakve negativne opaske o egipatskom sudstvu su apsolutno neprihvatljive na službenom i građanskom nivou jer je egipatsko sudstvo iznimno cijenjeno te o njemu egipatski narod ima visoko mišljenje zbog činjenice da ispunjava obaveze kojima se provodi pravda prema jasnim i ustavnim pravilima koja su u skladu sa međunarodnim sudskim sistemima.

U saopćenju se dalje navodi da ono što zaista iznenađuje je činjenica da te države i organizacije istupaju u odbranu onih koji su optuženi za terorističke činove (pojedince kojima se sudi ispred normalnih sudija i u skladu sa normalnim zakonima i zakonskim procedurama) ali zaboravljaju i oklijevaju da izdaju saopćenje kojima bi osudili gnusni teroristički incident koji se dogodio jučer u gradu El Arish gdje su mučki ubijeni troje nevinih sudija prosto zbog toga što su branili pravdu i odlučnost da provedu zakon.

"Namjernim zanemarivanjem raznih sudskih faza koje osiguravaju legalnu zaštitu osuđenih tokom dijelova prvog spora pojedini akteri samo pokazuju svoju namjeru kojom pokušavaju da ostvare političke ciljeve i interese koji nisu u skladu sa egipatskim narodom i patnjom koju su prošli u rukama brutalnih terorističkih napada", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo vanjskih poslova podsjeća one koji se razmeću zaštitom ljudskih prava i odbijaju sudske odluke i presude da, umjesto što se miješaju u unutrašnje poslove drugih država, radije treba da posvete više pažnje svojim poslovima, posebno što neki od njih svjedoče jasnom kršenju najosnovnijih pravila demokratije i ljudskih prava uključujući i restrikcije novinara, sudija i društvenih medija. Pored toga, neki od njih se suočavaju sa raznim oblivima rasizma usmjerenog prema vlastitim građanima dok je kod drugih u porastu i ksenofobija. Na kraju, prakse mnogih tih vlada i nevladinih organizacija su obojene dvostrukim standardima i nedostatkom najosnovnijih pravila objektivnosti, saopćeno je iz ambasade Egipta u BiH.