Egipat: Napad na plinovod koji snabdijeva Izrael i Jordan

F
FENA
18.12.2011. u 15:52
0
8
Egipat: Napad na plinovod koji snabdijeva Izrael i Jordan
0
Egipat: Napad na plinovod koji snabdijeva Izrael i Jordan Foto: Ilustracija
Egipatski plinovod koji snabdijeva Izrael i Jordan pogođen je u novom napadu u nedjelju, desetom od početka godine, saznaje se iz egipatskih sigurnosnih službi.
Eksplozija se dogodila južno od grada Aricha, na sjeveru Sinaja, u dijelu na kojem je u toku opravka i koji ne sadrži plin.

Prethodni napad koji se dogodio 28. novembra pripisan je "saboterima". On se dogodio u regiji Aricha, nekoliko sati prije početka parlamentarnih izbora koji su još u toku u Egiptu.

Vlasti su nekoliko puta najavile mjere kako bi povećale zaštitu ovih instalacija i pokušale da uhapse počinitelje ovih napada, za koje još niko nije preuzeo odgovornost.

Isporuku prirodnog gasa Izraelu, koja je zaključena u vrijeme predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je svrgnut s vlasti u februaru, kritikovala je javnost i egipatska politička klasa.

Egipat snabdijeva Izrael sa 43 posto prirodnog plina, gdje se 40 posto električne energije proizvodi od ovog energetskog izvora.

Egipatski plin pokriva 80 posto potreba Jordana za proizvodnju električne energije, ili 6,8 miliona kubnih metara plina koji se svakodnevno izvozi.

Egipatski poluotok Sinaj je naročito osjetljiv na sigurnosnom planu zbog napetosti s beduinskom zajednicom koja tamo živi.

Brojni promet s palestinskom enklavom Gazom prolazi preko Sinaja, kojeg Izrael osuđuje da služi kao pozadinska baza za napade radikalnih pristalica na njegov teritorij.


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: