Konferencija u Kairu
120

Egipat, Jordan i Francuska pozivaju na hitan prekid vatre u Gazi: Iznijeli su detalje prijedloga

S. Š.
Konferencija u Kairu (Foto: EPA-EFE)
Konferencija u Kairu (Foto: EPA-EFE)
Francuski, egipatski i jordanski ministri vanjskih poslova pozvali su u subotu na "trenutni i trajni prekid vatre" u Gazi i oslobađanje svih talaca koje drže palestinski militanti.

Šefovi diplomatija Egipta, Jordana i Francuske - Sameh Shoukry, Ayman Safadi i Stephane Sejourne - izrazili su svoje protivljenje mogućem izraelskom napadu na Rafah u zajedničkoj izjavi objavljenoj u subotu navečer nakon sastanka u Kairu.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kairu, francuski diplomata Stephane Sejourne rekao je da će njegova vlada u Vijeću sigurnosti UN-a iznijeti nacrt rezolucije u kojoj se postavlja "političko" rješenje rata.

On je rekao da će tekst uključivati ​​"sve kriterije za rješenje dvije države" izraelsko-palestinskog sukoba, mirovni plan koji je dugo zastupala međunarodna zajednica, ali kojem se protivi izraelska vlada premijera Benjamina Netanyahua.

Također, trojica ministara je izrazila zabrinutost zbog "užasnih humanitarnih posljedica, gladi i kolapsa zdravstvenog sistema u Pojasu Gaze". Najviši diplomati su se također zalagali za održavanje statusa quo svetih mjesta u Jerusalimu bez ikakvih administrativnih promjena.

Oni su također izrazili svoju “duboku zabrinutost zbog sve većeg pritiska na kršćanske i muslimanske zajednice u Jerusalimu”.

Svaki od trojice ministara naglasio je "neophodnost implementacije rješenja o dvije države ... i uspostavljanja nezavisne palestinske države ... s ciljem da Izrael i Palestina žive jedni pored drugih u miru i sigurnosti".