Američko-iranski dogovori
0

Egipat i Saudijska Arabija izrazili zabrinutost

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Za vrijeme nedavne turneje Srednjim istokom američki ministar odbrane Robert Gates nastojao je uvjeriti umjerene arapske zemlje da njihovim interesima neće štetiti moguće poboljšanje američko-iranskih odnosa. Naime, tradicionalne američke saveznike u arapskom svijetu – Egipat i Saudijsku Arabiju – zabrinule su inicijative predsjednika Baracka Obame kojima je cilj započeti dijalog s Teheranom.

Ministar odbrane Robert Gates rekao je egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, prilikom posjete Kairu, da će Washington u svojim kontaktima s Iranom biti otvoren i transparentan, te da će o njima redovno obavještavati svoje saveznike. "Mogućnost nekog velikog preokreta u odnosima, na štetu drugih prilično je nerealistična i ne bi trebala nikoga brinuti", izjavio je u Egiptu američki ministar obrane.

Američki novinar arapskog porijekla Claude Salhani, inače član uredništva agencije United Press International, kaže da Gatesove riječi možda i nisu smirile strahove arapskih saveznika.

No, dodao je Salhani, Gatesova je posjeta ipak imala i ohrabrujući efekt. "Ohrabruje to što se čini da se u srednjoistočnom mirovnom procesu ipak nešto događa. Svi s kojima sam razgovarao kažu da se 'nešto kuha' – to su riječi koje su koristili. Obnovljene su nade da bi moglo doći do sporazuma. Očekuje se da će Washington, pogotovo izaslanik za Srednji istok George Mitchell, ponuditi neko iznenađenje. O svemu ćemo možda više znati nakon posjete izraelskog premijera Netanyahua Washingtonu, koji počinje sutra".

Salhani navodi riječi jednog člana izraelske vlade koji je izjavio da će Benjamin Netanyahu 'iznenaditi sve' kada su u pitanju napori da se postigne mir. "U razgovoru za dnevnik Haaretz navodi se da je Benjamin Netanyahu svojim suradnicima rekao da neće napasti Iran, a da je otvoren za pregovore s Palestincima i mogućnost uspostavljanja palestinske države. Ima glasina da su Palestinci spremni odustati od prava na povratak na teritorij Izraela ako im se ponude neki isto tako važni ustupci. U vezi s tim, jedino što mi sada pada na pamet bila bi izraelska evakuacija nekih od židovskih naselja na Zapadnoj obali".

Izraelski novinar Natan Gutman, koji radi za list Jewish Daily Forward, kaže da je Izrael vrlo skeptičan prema američkim planovima o početku dijaloga s Iranom. "Izraelci ne vjeruju da se u ovom slučaju diplomacijom može mnogo postići. Radije bi da se Iranu nametnu još strože sankcije. S druge strane, u Izraelu postoji svijest da je ova ideja u Americi popularna. Mislim da izraelska vlada šalje Washingtonu poruke da je diplomacija možda u redu, ali nema smisla na njoj insistirati beskonačno, jer za to vrijeme Iran nastavlja s obogaćivanjem urana", prenio je Glas Amerike.

Izrael se nastoji postaviti pragmatično – kaže Natan Gutman. "Postoje politički i diplomatski razlozi za ponudu dijaloga Iranu, u dobroj vjeri. Tako Amerika pokazuje da je isprobala diplomatsku opciju, prije nego što se okrene oštrijim mjerama. Neki ljudi u američkoj administraciji zaista vjeruju da će dijalog s Iranom uroditi nekim pozitivnim rezultatima. No, mnogo je i skeptika. To nije samo ministar obrane gates već i Dennis Ross, posebni vladin izaslanik za Iran".

Claude Salhani kaže da će iranski odgovor na američke inicijative ovisiti o ishodu izbora u toj zemlji. "Ako Ahmedinedžad izgubi i bude izabran manje konzervativni kandidat, moglo bi doći do otvaranja prema Zapadu", kaže Salhani.

Iranski novinar Babek Yektafar, urednik lista Washington Prism, kaže da arapske zemlje preuveličavaju navodnu prijetnju koja dolazi iz Irana. "O tome se puno govori, a cilj je spriječiti Iran da postane regionalna sila. To je inače i percepcija iranske vlasti – oni sebe smatraju zaštitnicima muslimana, pogotovo Palestinaca. Teheran odnose u regiji vidi kao sukob, i to brine vladajuću hijerarhiju u Egiptu, Saudijskoj Arabiji i Jordanu. Arapske zemlje ne žele da dođe do sukoba između Amerike i Irana ili Irana i Izraela, jer bi on ugrozio i njihovu stabilnost. Također, ne sviđa im se što je Iran postao dio arapsko-izraelskog sukoba, a Ahmedinedžad neka vrst junaka za prosječnog čovjeka s ulice. U biti, riječ je o borbi za prevlast u regiji".

O svim ovim pitanjima predsjednik Barack Obama imat će prilike razgovarati s državnicima iz regije. Sutra prima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, 26. maja egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, a 28. maja palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa.