|

Egipat i Palestina o nacionalnom pomirenju?

Egipat i Palestina o nacionalnom pomirenju?
0
F
FENA
25.12.2008. u 17:13
0
komentara
0

dijeljenja
Egipat i Palestina o nacionalnom pomirenju? Foto: AFP
Egipat planira pozvati čelnike palestinskih grupa na razgovore, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Gheit, obnavljajući napore na prevazilaženju unutrašnjih podjela i otvarajući put izborima.
Egipat pokušava pomiriti Hamas, islamističku grupu koja vlada pojasom Gaze, s frakcijom Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, koji drži vlast na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dvije grupe su odranije bile u sporu, i prije nego što je Hamas protjerao Fatah iz pojasa Gaze u junu 2007.

"Pozvat ćemo glavne tajnike (palestinskih) organizacija da uskoro dođu u Egipat, jedan za drugim", izjavio je Abul Gheit novinarima nakon razgovora s izraelskom kolegicom Tzipi Livni. On nije dodatno pojasnio svoju izjavu, javio je Reuters.

Abbas, čiji mandat ističe 9. januara, izjavio je ove sedmice u Kairu da predsjednički i opći izbori moraju pričekati "dok se ne iscrpe sve šanse za dijalog".

Abbas se u četvrtak požalio na jaz između Hamasa i Fataha i zatražio od islamističke grupe da pokaže "razum" i vrati se razgovorima o pomirenju.

"Mi ih ne želimo izolirati. Oni su dio palestinskog naroda, bez obzira kakve su njihove ideje i vizije. Nećemo pristati na ulazak u građanski rat", izjavio je Abbas tokom svoje prve posjete Hebronu, Hamasovom uporištu.

Hamas je bojkotirao planiranu konferenciju o pomirenju koja je uključila većinu palestinskih grupa u Kairu u novembru jer je tvrdio da službe sigurnosti odane Abbasu nisu oslobodile više od 400 Hamasovih ljudi uhapšenih na Zapadnoj obali.

Bojkot je primorao Egipat da odgodi razgovore.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.