Svijet
0

Egipat gradi ambasadu u Iraku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipat će povećati prisustvo u Iraku nakon što se situacija u toj zemlji stabilizira ali za uspostavljanje odnosa s vladom u Bagdadu bit će potrebno vrijeme, rekao je u utirak egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit.

Washington i Bagdad dugo su se žalili da su arapske države, na čijem su čelu uglavnom sunitski muslimani, imale hladan odnos prema vladi u Bagdadu na čijem čelu su šiitski muslimani, od pada Saddama Huseina.

Šef egipatske diplomatije Aboul Gheit, koji je ovog mjeseca posjetio Irak, rekao je da je Kairo završava rad na ambasadi, ali da do uspostavljanja odnosa "neće doći preko noći", javila je državna novinska agencija MENA, a prenio Reuters.

Aboul Gheit i egipatski ministar za naftu Sameh Fahmi posjetili su početkom oktobra nenajavljeno Irak, što je najnoviji znak da arapske zemlje polako obnavljaju odnose s njim.

To je bila prva egipatska delegacija na visokom nivou koja je posjetila Irak otkako su ekstremisti Al-Qaide ubili egipatskog izaslanika u Bagdadu 2005. godine.

Lideri Jordana i Libana su također nedavno posjetili Bagdad a Ujedinjeni Arapski Emirati su poslali ambasadora, koji je prvi arapski izaslanik u Bagdadu od ubistva egipatskog diplomata.