Žrtve Hosnija Mubaraka
0

Egipat: Desetine hiljada demonstranata traže pravdu

FENA
Desetine hiljada Egipćana izašle su u petak na ulice Kaira i drugih egipatskih gradova, zahtijevajući pravdu za žrtve režima bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka i jasan plan nove vojne vlasti za tranziciju ka demokratiji.

Demonstranti su na kairskom centralnom trgu Tahrir održali jedan od najvećih protesta u posljednjih nekoliko meseci pod nazivom "Petak pozivanja na odgovornost", uz transparente "Pravo čišćenje. Prava vlada. Prava suđenja", javio je AP.

Mnogi Egipćani smatraju da se malo toga promijenilo u pet mjeseci otkako je 11. februara Mubarak bio primoran da napusti vlast nakon 18-dnevnih masovnih protesta, a da vojne vlasti ne žele da krivično gone zvaničnike policije i bivšeg režima zbog ubistva skoro 900 demonstranata tokom ovih nemira.

Pored toga, mnogi smatraju da su stubovi bivšeg režima i dalje prisutni u sudstvu, policiji i državnoj službi, iako Mubarak i njegovi bliski saradnici više nisu na vlasti.

  • Stvari se kreću u pogrešnom pravcu, kaže Lilijan Magdi, jedna od učesnica današnjeg protesta, ističući da se na vojnim suđenjima sudi civilima, dok se suđenja za zvaničnike sigurnosti odgađaju, ili se oni oslobađaju.

Skupu na trgu Tahrir, koji je bio epicentar demonstracija protiv Mubaraka, pridružili su se i najorganizovanija politička grupa u Egiptu Muslimanska braća i ultrakonzervativni salafisti, koji proteklih nedjelja nisu učestvovali na protestima.

Pojedini demonstranti pozvali su okupljene da se ne razilaze dok se njihovi zahtjevi ne ispune, a na trgu je podignuto nekoliko šatora.

Demonstracije su u petak održane i na centralnim trgovima u Suecu i Aleksandiji, priobalnim gradovima u kojima je tokom protesta protiv Mubarakovog režima takođe dolazilo do žestokih sukoba snaga sigurnosti s demonstrantima.

Protesti su održani i u Sharm el Sheiku, kao i u gradu Asiut, na jugu zemlje.