Svijet
0

Egipat: Demantovano da je Mubarak pao u komu

FENA
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Glavni ljekar Hosnija Mubaraka demantovao je glasine da je smijenjeni egipatski predsjednik doživio moždani udar i pao u komu.

Doktor Assem Azzam je izjavio da Mubarak ima nizak krvni pritisak, ali da je u stabilnom stanju. Mubarak prima terapije u bolnici u Sharm el-Sheiku još od februara ove godine, otkako je zbačen s vlasti.

Optužen je za korupciju i naređivanje ubistava demonstranata tokom pobune u Egiptu.

Mubaraku je zakazan početak suđenja za 3. augusta.

"Pregledao sam ga. U stabilnom je stanju. Dobio je vrtoglavicu zbog niskog krvnog pritiska. Ljekari brinu o njemu", rekao je dr. Azzam. "To je samo hipotenzija, ne koma."

Mubarakov advokat Farid el-Deeb je ranije izjavio da je bivši egipatski predsjednik imao iznenadni moždani udar. "Ljekari ga pokušavaju osvijestiti. On je u dubokoj komi", kazao je.

BBC-ev izvještač iz Kaira Jon Leyne je rekao kako pristalice opozicije vjeruju da egipatske vojne vođe ne žele provesti suđenje jer bi to izazvalo veliku sramotu.

Također je dodao da će ova posljednja epizoda samo izazvati više skepticizma u vezi s daljnjim izvještajima o Mubarakovom zdravlju.

U međuvremenu, egipatski premijer Essam Sharaf je počeo ispunjavati dato obećanje o reorganizaciji vlade kako su se protesti nastavili zbog sporog tempa uvođenja političkih reformi.

Ministar vanjskih poslova Mohammed al-Orabi je dao ostavku i zamijenio ga je Mohammed Kamel Amr.

Dva nova zamjenika premijera su ekonomist Hazem al-Beblawi (74) i Ali al-Silmi (75), vođa Wafd stranke, egipatska najstarija politička partija.

Demonstranti zahtijevaju, između ostalog, da se sudi i korumpiranim službenicima zaposlenim pod Mubarakom.