Svijet
0

Egipat: "Dan bijesa" donio novo krvoproliće, najmanje 130 ubijenih

Klix.ba/Anadolija
Najmanje 130 osoba smrtno je stradalo u nasilju na ulicama više egipatskih gradova gdje snage sigurnosti koristeći bojevu municiju guše demonstracije protivnika vojne uprave u zemlji, naveli su bolnički izvori.

U nasilju na ulicama Kaira, Aleksandrije i drugih drugih gradova povrijeđeno je 377 osoba. Kako navode izvori bliski snagama sigurnosti oko 800 demonstranata nalazi se u pritvoru.

Kako javlja reporter agencije Anadolija sa mjesta događaja, demonstranti donose tijela poginulih u kairske džamije, gdje se privremeno pruža i pomoć povrijeđenima. Očevici tvrde da snage vojske i policije pokušavaju upasti u džamiju Al Fatah i pucaju po njoj bojevom municijom, piše Al Jazeera.

U vatri koja je otvorena na Mursijeve pristalice na trgu Ramses, broj smrtno stradalih premašio je 50. Intervencija snaga sigurnosti na demonstrante u Egiptu i dalje traje, a demonstranti se ne povlače s ulica iako je u 21 sat po lokalnom vremenu nastupio policijski sat.

Koalicija za podršku legitimitetu poziva na demonstracije na svim trgovima. Izvještaji govore i o četiri eksplozije u gradu Arišu. Nad Arišom i dalje kruže helikopteri Apachi. Al Jazeerin dopisnik javlja da je Koalicija podrške legitimitetu pozvala na nove demonstracija na sjeveru Sinaja.