Svijet
0

Egipat će usvojiti zakon o autorskim pravima za piramide

FENA
Egipat namjerava zaštititi svoju arheološku baštinu zakonom o autorskim pravima koji će mu omogućiti da zahtijeva nadoknadu od autora reprodukcija piramida, sfingi i svih ostalih egipatskih drevnih spomenika, javljaju agencije.

Zahi Havas, generalni tajnik Vrhovnog vijeća za antikivitete, ovu mjeru pravda potrebom za sredstvima za održavanje arheoloških lokaliteta.

Novim zakonom u potpunosti će biti zabranjeno kopiranje egipatskih historijskih spomenika, rekao je on napominjući da će zakon imati međunarodni domet.

Havas je istaknuo da će zakon koji je napisala vlada uskoro biti razmatran u parlamentu. Također je kazao da ta mjera nikako neće štetiti egipatskim zanatlijama.

"Egipat je legitimno jedini nosilac prava reprodukcije tih spomenika čime dolazi do finansijskih sredstava za restauraciju, očuvanje i zaštitu spomenika", kazao je on.

Zakonom neći biti zabranjeno ni egipatskim ni stranim umjetnicima da dolaze do finansijskih sredstava crtežima ili reprodukcijama egipatskih i faraonskih spomenika ukoliko ne rade tačne reprodukcije.

Umjetnicima treba biti omogućeno da inspiraciju traže u svemu što ih okružuje, što znači i u spomenicima, rekao je Havas.

Upitan o hotelu "Luxor" u Las Vegasu, koji sebe na svojoj internet stranici predstavlja kao "jedini objekt u obliku piramide na svijetu", Havas je ocijenio da se tu ne radi o "tačnoj kopiji faraonskih spomenika usprkos obliku hotela" ističući da se njegovo unutrašnje uređenje potpuno razlikuje od piramida.

Havas je dao ovu izjavu nakon što je egipatski opozicijski dnevnik "Al-Wafd" nedavno zahtijevao od hotelskog kompleksa u Las Vegasu da izdvoji dio svojih sredstava za egipatski grad Luxor u kome se nalazi legendarna Dolina kraljeva.

"U Las Vegas godišnje dolazi 35 miliona turista da bi vidjelo reprodukciju grada Luxora, dok pravi egipatski grad Luxor posjećuje samo šest miliona turista", navedeno je u tekstu objavljenom u tome listu.