Svijet
4

Edward Snowden svjedočit će pred Evropskim parlamentom

Klix.ba
Edward Snowden (Foto: AFP)
Edward Snowden (Foto: AFP)
Evropski parlament izglasao je da zvanično pozove nekadašnjeg uposlenika američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) i zviždača, Edwarda Snowdena, kako bi zvanično svjedočio o špijunskim aktivnostima ove agencije.

Evropski konzervativci nerado su obratili pažnju na mogućnost saslušanja, a Evropska narodna stranka (EPP) izrazila je veliku zabrinutost zbog mogućnosti pozivanja Snowdena na saslušanje, ukazujući kako bi to moglo sporazum o transatlantskoj trgovini sa SAD-om.

Snowden bi mogao svjedočiti putem videolinka već početkom januara, ukoliko na vrijeme odgovori na poziv. Odlučeno je da se prikupe pitanja i proslijede njegovom advokatu. Svaka politička grupa trebala bi uputiti po dva pitanja.

"Snowden bi trebao dostaviti snimljene odgovore na pitanja, bez mogućnosti da ga članovi parlamenta unakrsno ispituju. Njegovo pojavljivanje moglo bi se desiti i naredne sedmice", izjavio je član evropskog parlamenta James Holtum.

Ovaj potez je pokrenuo i brojne kritike, a najavljeno je da će pitanja istovremeno biti poštena i rigorozna.

Među pitanjima će se naći i ta zašto je Snowden odlučio otkriti informacije, njegova trenutna situacija u Rusiji, njegovo mišljenje o uticaju njegovih otkrića na sigurnost, itd.