Svijet
0

Edward Snowden bi volio da se vrati u Ženevu

FENA
Edward Snowden
Edward Snowden
Edward Snowden uputio je javni apel Švicarskoj da mu odobri azil, rekavši kako bi volio da se vrati u Ženevu gdje je svojevremeno radio kao agent Centralne obavještajne agencije (CIA).

Odbjegli bivši službenik američke špijunske agencije, koga traži Washington zbog odavanja detalja američkog programa masovnog prisluškivanja, govorio je iz Mokve putem video linka publici u Ženevi nakon projekcije filma "Citizenfour", dobitnika Oscara za najbolji dokumentarni film, koji govori o njegovom slučaju.

"Volio bih da se vratim u Švicarsku, neka od mojih najdražih sjećanja vezana su za Ženevu, to je divno mjesto", poručio je on publici Međunarodnog filmskog festivala i Foruma o ljudskim pravima u četvrtak navečer, odgovarajući na pitanje o traženju azila, prenosi Reuters.

"Mislim da je Švicarska neka vrsta najbolje političke opcije jer ima dugačak istorijat neutralnosti", kazao je on, hvaleći njenu multikulturalnost i poštovanje ljudskih prava.

Snowden je izjavio da je uputio apel 21 zemlji, "većinom u centralnoj i zapadnoj Evropi" za azilom nakon što su mu Sjedinjene Države oduzele pasoš i spriječen je da ode u Ekvador.

"Nažalost, nijedna zemlja nije odgovorila pozitivno", kazao je on, kriveći "političko uplitanje" Obamine administracije.