Svijet
0

Economist: Vrijeme je za odmazdu prema Rusiji

Sarajevo-x.com
"Sačekajmo izbore 2008. godine i nadajmo se da će razum pobijediti", to je u grubo strategija zapada što se odnosa i problema sa Rusijom tiče. Rusi su dobili "rat" za prirodni gas prije no što je Evropa primijetila da je počeo. Umjesto da čekaju da na vlast dođe neko bolji od Putina, Economist ima svoj prijedlog za rješenje "ruskog pitanja".

Do sada je Kremlj pod svoje uzeo plinski cjevovod, nakon dogovora sa Turkmenistanom i Kazahstanom te je stvorio pravi kartel prirodnog gasa. Uspio je zamazati oči Austriji, Belgiji i Mađarskoj, kako bi pojačao svoj utjecaj u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji. Rusija je unutar EU stvorila legiju pristaša Kremlja (u Grčkoj, Kipru, Mađarskoj, Latviji, Slovačkoj i Bugarskoj). Ruske banke i poslovni subjekti stvorili su petu kolonu u svjetskim finansijskim centrima, tvrdi The Economist.

Protive se svemu. Koče razvoj situacije na Kosovu i tako pojačavaju svoj pozitivan utjecaj u Srbiji. Imaju tajne agente po cijelom svijetu, koriste se hladnoratovskim metodama smaknuća političkih protivnika. Novinare u Rusiji ubijaju bez posljedica, a istina je najveći neprijatelj.

Čekati još jednu godinu u nadi da će neko bolji od Putina doći na vlast je "ludom radovanje". Umjesto da zapad čeka sljedeći potez Kremlja, zašto ne krenuti u protunapad.

Za početak: Da li je Rusija spremna da postane članica G8? Očito da ne. Rusija je primljena u G7 kako bi Borisu Jelcinj dobio šansu da od Rusije napravi demokratsku naciju, slobodnu i prijateljsku zemlju. To je očito bila greška i ideja je propala. Zato treba ili isključiti Rusiju iz zemalja članica G7, na osnovu činjenice da su članice slobodne i demokratske zemlje, ili dati članstvo i Kini te napraviti klub zemalja sa velikim ekonomijama, bez obzira na uređenje i ideologije, piše Economist.

Zaustaviti proširenje EU, pogotovo za Srbiju i Crnu Goru te tako poništiti ruski utjecaj tamo.

Zabraniti Ruskim "prljavim" kompanijama da posluju na međunarodnom tržištu kapitala, jer prodaja ukradene imovine je kriminal.

Zatvoriti ih vizama. Ako Ruskim tajkunima nisu širom otvorena vrata u Americi, zašto bi bila u Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj.

U posljednjih 20 godina, podržavana je trgovina, investiranje i prijateljski odnosi sa Rusijom. I šta je postignuto? Ništa. Hakerski napadi na Estoniju, testiranje raketa koje su tu da kažu, "možemo uništiti bilo šta i niko nam ništa ne može", a mafija i kriminal u Rusiji cvjeta. I sve je to dobro ukopano u temelje Kremlja.

Ovakvi potezi bi imali posljedice. No posljedice na račun zapada mogu biti još veće ako se prihvati politika: "Sačekajmo da vidimo hoće li se išta promijeniti samo od sebe", piše, očito gnjevni Economist.