|

ECDC: Nema dokaza da će ljetne vrućine zaustaviti koronavirus

ECDC: Nema dokaza da će ljetne vrućine zaustaviti koronavirus
173
S
SRNA
25.3.2020. u 16:54
63
komentara
173

dijeljenja
ECDC: Nema dokaza da će ljetne vrućine zaustaviti koronavirus Foto: EPA-EFE
Ljetna vrućina vjerovatno neće zaustaviti širenje zaraze koronavirusom, saopćeno je iz Evropskog centra za kontrolu i sprečavanje zaraza (ECDC).
U saopćenju se navodi da se predviđa da će svaka zemlja u Evropi ostati bez mjesta na odjeljenjima intenzivne njege do sredine aprila, ukoliko ne reaguje brzo.

Centar se poziva na istraživanje u kojem se nagovještava da virus ne postaje manje opasan u toplim i vlažnim vremenskim uslovima, čime su umanjene nade da će sjevernoj hemisferi stići olakšanje kada nastupi ljeto.

"Do danas nema dokaza da će koronavirus biti sezonski virus na sjevernoj hemisferi, kao ni drugi virusi iz porodice koronavirusa", ističe se u izvještaju.

U prilog izvještaju idu i podaci da je virus uspio da održi visok nivo reprodukcije u tropskim predjelima u kojima je velika vlažnost zraka, kao što su kineska oblast Guansi i Singapur.

"To naglašava značaj sprovođenja mjera kao što je izolovanje zaraženih, poštovanje rastojanja na poslu i zatvaranje škola", dodaje se u izvještaju.
Prijavi grešku


Komentari (63)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...