Svijet
0

ECDC: EU će trebati dvije godine da bude spremna suočiti se s pandemijom gripe

FENA
Trebat će najmanje dvije godine prije nego što Evropska unija bude potpuno spremna da se bavi epidemijom gripe, saopćila je agencija za kontrolu bolesti tog bloka u četvrtak.

Iako su sve zemlje članice EU dovršile planove pripreme kako da se bave eventualnom pandemijom, više rada je potrebno kako bi oni postali potpuno operativni, navodi u izvještaju Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), javio je AP.

Direktorica ECDC Zsuzszana Jakab izjavila je da je EU ostvarila 'značajan napredak' na pripremi planova od 2005. kada su se proširila srtrahovanja među Evropljanima da bi smrtonosni virus ptičije gripe H5N1 mogao mutirati u formu koja se lako širi među ljudima i izazvati pandemiju.

"Potrebno nam je održati trenutnu političku klimu i momentum da nastavimo i dovršimo ovaj posao. Po našim procjenama, potrebne su nam još dvije ili tri godine da dobro odgovorimo na pandemiju", izjavila je Jakab.

Izvještaj ECDC-a zasnovan je na razmatranju onoga što su 25 država članica EU - sve članice bloka izuzev nedavno primljenih Rumunije i Bugarske - kao i zemlje koje nisu članice, Norveška i Irska, učinile na pripremi za pandemiju.

ECDC je saopćio da je zemljama članicama još potrebno bolje multisektorsko planiranje, kako bi se osiguralo da vladine agencije mogu efikasno sarađivati na suzbijanju epidemije, kao na pojačavanju napora na sprečavanju širenja sezonske gripe. Još novca je potrebno za istragu gripe, saopćila je agencija.

"Evropska unija je najbolje pripremljena regija na svijetu za moguću pandemiju gripe. Ipak, ne možemo biti samouvjereni i jasno je da moramo krenuti mnogo dalje", izjavila je Jakab.