Predsjednik Irana
81

Ebrahim Raisi: Ako Trump ne bude odgovarao za ubistvo Soleimanija, uslijedit će osveta

V. K.
Ebrahim Raisi (Foto: EPA-EFE)
Ebrahim Raisi (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Irana Ebrahim Raisi izjavio je kako se bivši predsjednik SAD-a Donald Trump mora suočiti s pravdom zbog svoje uloge u ubistvu iranskog generala Qassema Soleimanija koje se dogodilo prije dvije godine.

U govoru koji je emitovan na iranskoj državnoj televiziji, Raisi je izjavio kako se Trump kao "glavni zločinac i ubica", koji je naredio smrtonosni napad dronom na konvoj u kojem se nalazio i Soleimani, mora suočiti s posljedicama i odmazdom.

"Bilo bi uredu kada bi se suđenje Trumpu, Pompeu i drugim kriminalcima održalo na poštenom sudu gdje bi se govorilo o njihovim užasnim zločinima i gdje bi se oni suočili s pravdom. Ako se to ne ostvari, ne sumnjajte, i to govorim svim američkim državnicima, da će osveta izaći iz rukava muslimanske nacije", rekao je Raisi.

Tokom svog govora, Raisi je također govorio o Soleimaniju kao čovjeku koji je bio više od običnog čovjeka.

"On nije osoba, on je škola. A njegova škola ne može biti uništena ni terorom ni projektilima. General se nikada nije bojao SAD-a čak iako je bio potpuno svjestan njihove vojne moći. Iz dubine duše je vjerovao da Amerika ne može učiniti ništa protiv nas", izjavio je iranski predsjednik.

Pored predsjednika Irana oglasio se i stalni predstavnik Irana pri Ujedinjenim nacijama koji je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da proglasi SAD i Izrael odgovornim za ubistvo Soleimanija.

"S obzirom na strašne implikacije ovog terorističkog čina na međunarodni mir i sigurnost, Vijeće sigurnosti mora ispuniti svoje odgovornosti temeljene na Povelji i pozvati SAD i izraelski režim na odgovornost za planiranje, podršku i izvršenje tog terorističkog akta", rekao je iranski predstavnik.