Svijet
0

Džinovski "Airbus" stigao u Sidnej u okviru posljednjeg probnog leta

FENA
Džinovski "Airbus" avion A 380 danas je stigao u Sidnej u okviru posljednje serije probnih letova na najdužim linijama, koji bi konačno trebalo da potvrde da li je najveći putnički avion na svijetu spreman za uključivanje u redovan saobraćaj, prenijele su agencije.

Uprava evropskog proizvođača aviona očekuje da će poslije testiranja, već do sredine decembra, A380 dobiti dozvolu nadležnih organa Evropske unije i SAD za sigurnost avionskog prijevoza.

Slijetanje dvospratnog aviona, koji može da primi 840 putnika, na aerodrom u Sidneju - poslije noćnog leta od Johanesburga, preko Južnog pola - pozdravile su desetine znatiželjnika.

Probnim letovima predviđeno je da A380 u zraku za dvadesetak dana provede ukupno 50 sati, pod uvjetima i opterećenjem koji prate svaki redovan putnički let.

Avion će u Sidneju ostati do sutra u podne, a potom će poletjeti za Vankuver, a odatle 30. novembra za Francusku, preko Sjevernog pola. Time će biti okončana njegova "svjetska turneja", koja je uključivala više posebnih letova od Tuluza, sjedišta kompanije, do Japana, Hongkonga, Kanade, Seula, Singapura, Sidneja, preko Južnog i Sjevernog Pola, kao i slijetanja u tri najveća kineska grada - Peking, Šangaj i Guandžou.

  • Tokom tih letova A380 je pokazao sve svoje kvalitete. Nije bilo značajnijih problema, već samo manjih grešaka, koje su rutinski otklonjene, izjavio je potpredsjednik "Airbusa" zadužen za probne letove Fernardo Alonso.

Prvi A380 trebalo bi da bude isporučen idućeg oktobra singapurskoj aviokompaniji SIA, sa više od godine zakašnjenja u odnosu na ugovorom predviđene rokove isporuke zbog problema sa ugradnjom sistema električnih kablova.

Isporuke ostalim kupcima kasne i više od dvije godine, zbog čega će "Airbus" izgubiti veći broj kupaca, a finansijski biti "skraćen" za 4,8 milijardi eura profita.

Većina probnih letova obavljena je u azijsko-pacifičkim zemljama, koje već sada u ukupnim porudžbinama učestvuju s više od 30 odsto.

Tokom boravka aviona u Sidneju, australijski "Kvantas" je potvrdio da, uprkos kašnjenju isporuka od skoro dvije godine, ostaje pri porudžbini 20 modela A380 sa 555 sjedišta, u nadi će će ih dobiti između augusta 2008. i 2015. godine.