SAD
0

"Džihad Jane" optužena za terorizam

FENA
Colleen LaRose (Foto: FOX NEWS)
Colleen LaRose (Foto: FOX NEWS)
Žena iz Pensilvanije optužena je za urotu s ciljem pružanja materijalne podrške teroristima i ubistva osoba u stranoj državi, objavilo je u utorak američko ministarstvo pravosuđa.

Colleen LaRose (47), poznata kao "Džihad Jane" i "Fatima LaRose", također je optužena za davanje lažnih izjava državnim službenicima i pokušaj krađe identiteta.

Uhapšena je u Philadelphiji, u Pensilvaniji, 15. oktobra, kazala je glasnogovornica ureda državnog odvjetnika SAD-a, dodajući da još nije određen datum izvođenja pred sud zbog izjašnjavanja o krivnji. Prema tvrdnjama iz ureda državnog odvjetnika LaRose se nalazi u Saveznom pritvorskom centru u Philadelphiji.

LaRose i pet saučesnika koji nisu optuženi, navodno su regrutirali muškarce na internetu "da vode nasilni džihad (sveti rat) u Južnoj Aziji i Evropi, kao i žene koje su imale putovnice i sposobnost za putovanje u Evropu radi podrške nasilnom džihadu", navodi u saopćenju ministarstvo pravosuđa.

Prema navodima američkih dužnosnika hapšenje LaRose povezano je s hapšenjem sedam osoba u Irskoj optuženih da su kovale urotu za ubistvo švedskog karkaturista Larsa Vilksa. Zbog objave karikature poslanika Muhameda s tijelom psa Al-Qaida je za ubistvo Vilksa raspisala nagradu od 100.000 dolara.

Ako bude osuđena, LaRose se suočava s mogućom kaznom doživotnog zatvora i milion dolara novčane kazne, kažu u ministarstvu pravosuđa.

Urota je počela u junu 2008. kada je LaRose postavila komentar na YouTubeu pod korisničkim imenom "Džihad Jane", rekavši da "očajnički želi učiniti nešto kako bi nekako pomogla" muslimanima, stoji u optužnici otpečaćenoj u utorak.

Od decembra 2008. do oktobra 2009. LaRose je, prema optužnici, održavala elektronsku komunikaciju s pet saučesnika urote o njihovoj zajedničkoj nakani da vode džihad i postanu mučenici.

LaRose i saurotnici koristili su internet kako bi uspostavili međusobne odnose i razvili planove, "koji uključuju osobno žrtvovanje, prikupljanje sredstava za teroriste, dobijanje pasoša i izbjegavanje putnih ograničenja, kako bi vodili nasilni džihad".

Prema dužnosniku američke vlade upoznatim sa slučajem, na kojeg se pozivaju američki mediji, LaRose je bila uspješna u pridobijanju nekih osoba da se pridruže uroti. Ona je također bio u mogućnosti pribaviti novac, a bila je i u kontaktu s poznatim islamskim militantima u Južnoj Aziji, zapadnoj i istočnoj Evropi, rekao je dužnosnik, ne povezujući optuženu s nekom terorističkom organizacijom.

LaRose je, tvrdi optužnica, u jednom trenutku ukrala američku putovnicu kako bi "olakšala čin međunarodnog terorizma." Ona je dobila "izravni nalog da ubije građanina i stanovnika Švedske, i to na način koji bi uplašio cijeli Kufar (nevjernički) svijet".

Optužnica ne identificira švedskog građanina, ali dužnosnik vlade upoznat sa slučajem je rekao da je švedski karikaturist Lars Vilks bio cilj.

Američko ministarstvo pravosuđa odbilo je komentar.

LaRose je putovala u Evropu u augustu i "pratila metu online, u nastojanju da dovrši zadatak", navodi se u saopćenju.

Mark Wilson, savezni javni branitelj koji zastupa LaRose, u utorak je odbio komentirati slučaj.