Svijet
5

Dzhokhar Tsarnaev: Izvinjavam se žrtvama i preživjelima

Klix.ba
Crtež sa današnjeg suđenja
Crtež sa današnjeg suđenja
Bombaš Dzhokhar Tsarnaev danas će i zvanično biti osuđen na smrtnu kaznu na Bostonskom sudu zbog bombaškog napada na Bostonskom maratonu 2013. godine u kojem su poginule tri osobe, uključujući i osmogodišnjaka. Tada je više od 260 osoba povrijeđeno, a ubijen je i jedan policijski službenik u masovnoj potjeri.

U svom prvom govoru nakon više od dvije godine, Dzhokhar Tsarnaev se izivinio žrtvama bombaškog napada i preživjelima.

Njegova izjava dolazi nakon cjelodnevnog svjedočenja preživjelih u bombaškom napadu koji su govorili o utjecaju tog događaja na njihove živote.

Preživjeli i članovi porodica poginulih suočili su se danas sa Tsarnaevim koji se nije pomjerao tokom govora, a rijetko bi dizao pogled prema govornicima.

Jennifer Rogers, sestra ubijenog policajca Seana Colliera, kaže da više nikada neće imati kompletnu porodicu.

"On je kukavica i lažov. On je pijavica koja je iskoristila američke slobode", kazala je Jennifer Tsarnaevu.

Elizabeth Bourgault, jedna od učesnica Bostonskog maratona, također je Tsarnaeva nazvala kukavicom. Bill Richard je tog dana izgubio osmogodišnje dijete.

"Ne možemo ništa uraditi što bi promijenilo činjenicu da mog djeteta više nema. Tsarnaev je izabrao mržnju, uništenje i smrt", kazao je Bill.

Tog dana su poginuli 29-godišnja Krystle Marie Campbell, 23-godišnja Lu Lingzi i osmogodišnji Martin Richard.

Sa 21 godinom, Tsarnaev će biti najmlađi osuđenik na smrtnu kaznu u SAD-u. Nakon današnje presude bit će premješten iz pritvora u Massachusettsu u federalni zatvor u Indiani.

Pred njim je višegodišnji žalbeni proces prije nego smrtna kazna bude izvršena.