Samitu u Solunu
27

Džaferović se susreo sa Scholzom, razgovarali o implementaciji projekta Zajedničko regionalno tržište

B. R.
Olaf Scholz i Šefik Džaferović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Olaf Scholz i Šefik Džaferović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA) na Samitu procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Solunu danas se susreo i s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.
Scholz je večerao s Džaferovićem, kao i sa čelnicima Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova, Grčke i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

"U deklaraciji usvojenoj na samitu, učesnici su pozvali na implementaciju projekta Zajedničko regionalno tržište, u okviru Berlinskog procesa, a što predsjedavajući Predsjedništva već duži period zagovara u raspravi na temu uklanjanja barijera za privrednike i jačanja regionalne ekonomske saradnje", saopćili su iz Džaferićevog kabineta.

Džaferović je tokom obraćanja na Samitu, između ostalog, poručio da su Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija najzaslužnije što je situacija u Bosni i Hercegovini pod kontrolom.

Scholz je ranije danas tokom posjete Beogradu, nakon susreta sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, izjavio da se svi moraju suprotstaviti secesionističkim tendencijama u Bosni i Hercegovini.

Prije toga je posjetio Kosovo, a nakon Srbije i Grčke, posjetit će Sjevernu Makedoniju i Bugarsku.