Svijet
0

Dvojno državljanstvo svim građanima Srbije i Crne Gore

FENA
Bivši predsjednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić ocijenio je danas da Srbija i Crna Gora treba da se dogovore da svi njihovi građani imaju dvojno državljanstvo.

"Budućim bilateralnim sporazumom Crne Gore i Srbije o državljanstvu treba omogućiti dvojno državljanstvo za građane obje zemlje", rekao je Vučetić crnogorskim medijima.

On je ocijenio da bi to bilo u interesu dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje, ali i u interesu građana obje države.

Vučetić smatra da dvojno državljanstvo želi veliki dio građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi i ukazuje da bi dvojno državljanstvo trebalo omogućiti svim onim ljudima koji žive u Srbiji a izjašnjavaju se kao Crnogorci, javio je Tanjug.

Građanima Srbije koji su Crnogorci treba omogućiti da zadrže matično, crnogorsko državljanstvo, rekao je Vučetić.

On je istakao da pitanje državljanstva Srbija i Crna Gora treba da riješe u obostranom interesu i ocijenio da rok od godinu dana, koji je ostavila Crna Gora, nagovještava da će dogovor biti postignut.

Novim Ustavom Crne Gore predviđeno je da građani koji imaju dvojno državljanstvo mogu da ga zadrže godinu dana, koliko je Crnoj Gori ostavljeno da sa drugim državama postigne bilateralne sporazume o tome.

Dvojno državljanstvo nije rijedak slučaj u Evropi, posebno kada se radi o zemljama visoke emigracije ili koje su historijski i kulturno veoma povezane, rekao je Vučetić.