SAD
0

Dvojica uhapšena zbog planiranja terorističkog napada

FENA
Dva muškarca osumnjičena za planiranje terorističkog napada na sinagogub na Manhattanu uhapšena su u New Yorku u srijedu navečer, izvijestio je u četvrtak CNN pozivajući se na policijske izvore.

Osumnjičeni još nisu bili izabrali koju će sinagogu napasti, rekao je jedan od izvora CNN-u. "Muškarci su kupili tri ili četiri pištolja i ručnu bombu kada su uhapšeni", rekao je izvor tražeći da ostane neimenovan.

Muškarci su uhićeni na ulici na zapadnoj strani Manhattana, u operaciji s prikrivenim agentima Policijske uprave New Yorka (NYPD), rekli su izvori.

Teroristička prijetnja bila je pod prismotrom policije "već nekoliko mjeseci", puno prije likvidacije terorističkog čelnika Osame bin Ladena u Pakistanu, kazao je jedan izvor. "Jedan od osumnjičenih je bio je više vođa, a drugi sljedbenik", dodao je.

Dvojica uhapšenih su sjevernoafričkog porijekla, a jedan od njih je američki državljanin. Jedan od njih imao je policijski dosje vezan za drogu i oružana kaznena djela, dok je drugi imao nekoliko uhićenja zbog prekršaja, prema izvorima.

Jedan od policijskih izvora kazao je kako se čini da su dvojica uhapšenih bili "usamljeni vukovi", bez povezanosti s nekom terorističkom organizacijom, te da je njihova urota bila više težnja nego operativan plan, jer nisu razradili pojedinosti napada.

Američko ministarstvo domovinske sigurnosti, koje ima središnju ulogu u borbi protiv terorizma, smatra "usamljene vukove" ili domaće teroriste jednako opasnima kao i one koji imaju izravne veze s Al-Qaidom ili drugim terorističkim grupama.

NYPD je vodio slučaj, jer se FBI odbio uključiti, rekao je izvor. Glasnogovornik FBI-ja potvrdio je da agencija nije uključena u slučaj ali nije objasnio zašto, prenijela je Hina.

Iz NYPD-a i državnog odvjetništva na Manhattanu nisu htjeli komentirati slučaj.