Politička previranja
63

Dvojica poslanika uhapšeni u palati Poljske, Duda poručio: Neću se smiriti dok ne budu pušteni

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Poljska policija uhapsila je aktuelne poslanike u parlamentu, odnosno bivšeg ministra unutrašnjih poslova i zamjenika ministra unutrašnjih poslova u predsjedničkoj palati u Varšavi. Tim povodom odmah je reagovao i predsjednik Andrzej Duda.

Mariusz Kaminski i Maciej Wasik osuđeni su prošlog mjeseca na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja kada su vodili kancelariju za borbu protiv korupcije 2007. godine.

Nakon hapšenja, novi ministar unutrašnjih poslova Marcin Kierwinski napisao je na X: "Svi su jednaki pred zakonom."

Hapšenja naglašavaju politička previranja između stranke Pravo i pravda (PiS) i nove pro-EU koalicije.

Poslanici, koji su u oktobru izabrani za poslanike PiS-a, odbili su da priznaju prošlomjesečnu sudsku odluku jer ih je predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, pomilovao za zločin 2015. godine.

Poljski predsjednik je u televizijskom obraćanju u srijedu rekao da je duboko potresen zbog zatvaranja dvojice muškaraca i opisao ih kao iskrene i poštene .

Dvojici poslanika oduzeti su poslanički mandati, ali i oni i predsjednik Duda insistiraju da zbog pomilovanja ostanu legalno izabrani poslanici.

Sud je u ponedjeljak navečer policiji izdao nalog za privođenje muškaraca. Uprkos tome, gospodin Duda je u utorak ujutro obojicu pozvao u predsjedničku palatu u Varšavi kako bi prisustvovali ceremoniji polaganja zakletve dvojice njihovih bivših kolega kao predsjedničkih savjetnika.

Nekoliko sati kasnije, izašli su iz palate kako bi nakratko razgovarali s novinarima kada bivaju uhapšeni.

"Neću biti miran i sjediti skrštenih ruku u borbi za poštenu i pravednu poljsku državu. Neću se uplašiti. Postupat ću zakonito, u skladu sa ustavom i zakonom - kao i do sada", poručio je Duda.

Inače, upravo ova hapšenja predstavljaju daljnju dramatičnu eskalaciju u borbi nove vlade za obnovu vladavine prava.