|

Dvojica Kineza na suđenju za prodaju melamina

Dvojica Kineza na suđenju za prodaju melamina
0
F
FENA
26.12.2008. u 14:11
0
komentara
0

dijeljenja
Dvojica Kineza na suđenju za prodaju melamina Foto: AFP/File
Dvojici Kineza od petka se sudi zbog proizvodnje i prodaje melamina, kemikalije koja je izazvala veliki skandal i dovela do smrti šestero djece, a gotovo tristo hiljada djece se razboljelo.
Policija je objavila da su Zhang Yujun i Zhang Yanzhang ilegalno proizvodili i prodavali "proteinski prah" koji se uglavnom sastojao od melamina i maltodekstrina, objavila je državna novinska agencija Xinhua, a prenosi Associated Press.

Jedan dužnosnik s visokoga suda Hebeija koji je želio ostati anoniman, potvrdio je da je suđenje počelo u petak na narodnome sudu u Shijiazhuangu.

Državna je televizija pokazala dvojicu muškaraca na sudu, s lisicama i pognute glave, kako ih ispituju trojica sudaca.

Tvrtka Sanlu bila je najspominjanija u tome skandalu, a sjedište joj je u Shijianzhuangu. Početkom ove sedmice Sanlu je objavio bankrot. Iduće sedmice počinje i suđenje direktoru te tvrtke. France Presse saznaje od lokalnog odvjetnika da bi Tian Wenhua mogao dobiti i smrtnu kaznu.

Suđenje mu "počinje 31. decembra pred sudom u Shijiazhuangu", rekao je glasnogovornik suda.

Prema kineskom zakonu, na smrtnu kaznu može biti osuđena osoba koja proizvede ili proda prehrambeni proizvod koji sadrži otrovne tvari i tako dovede do zdravstvenih problema ili smrti konzumenta, piše AFP.

Sanlu je kao i mnogo drugih kineskih mljekara bio izuzet od državne inspekcije jer se smatralo da proizvodi vrhunske proizvode, a onda su u mlijeku u prahu za dojenčad i u drugim proizvodima otkrivene velike količine industrijske kemikalije melamina.

Melamin u malim količinama ne stvara probleme, ali u velikima može izazvati stvaranje bubrežnog kamenca i otkazivanje bubrega.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.