Akcija se nastavlja
948

Dvojica dječaka spašena iz pećine na Tajlandu nakon 16 dana

Klix.ba
Prva dva dječaka, od ukupno 12, spašena su danas iz pećine na Tajlandu gdje su proveli 16 dana zarobljeni, citirao je Reuters jednog od službenika. Dječaci su dobro, a dočekao ih je medicinski tim koji će ih pregledati i odvesti do helikoptera kojim će biti prebačeni u bolnicu udaljeno 70 kilometara od pećine.

"Djeca su trenutno u improviziranoj bolnici kod pećine i pregledamo ih. Još nisu prebačena u bolnicu Chiang Rai", rekao je šef medicinskog tima Tossathep Boonthong.

Očekuje se konferencija za novinare na kojoj će biti saopćeno više detalja.

Roniocima je trebalo 11 sati da izvuku prvu dvojicu dječaka zbog teškog puta, dubine vode i prolaza koji se u nekim dijelovima sužavaju. Dječaci su plivali sa po dva ronioca, a za vođu su bili zavezani konopcem.

U bolnici ih čeka pet ljekara urgenten medicine, ali i 30 ljekara drugih medicinskih oblasti.

Po dječake je otišlo 10 ronilaca koji će ući u komoru 9 gdje se nalaze dječaci ili biti u komori u blizini kako bi pomogli. Ukupno 13 ronilaca učestvuje u trenutnoj misiji, dok je u drugom dijelu pećine koji nije poplavljen i ispred veliki broj spasilaca koji pomažu na druge načine i drže uže koje navodi ronioce do izlaza kroz komore 2 i 3 koje su izuzetno komplikovane zbog vode i mulja.