Svijet
0

Dvojica Bosanaca se sasvim slučajno sreli u bolnici na Floridi

Klix.ba
Osman Gruhonjić i dr. Haris Turalić
Osman Gruhonjić i dr. Haris Turalić
Koliko je svijet mali govori i priča iz Regionalnog medicinskog centra Lehigh na Floridi. U ovoj ustanovi trenutno rade dva Bosanca, Osman Gruhonjić na poziciji finansijskog direktora i dr. Haris Turalić na Odjeljenju za kardiologiju.

Njih dvojica se nikada prije nisu sreli. Danas, Sarajlija Gruhonjić i Bijeljinac Turalić rade na istom spratu.

"Nikada se nismo sreli u Bosni. Neko mi je u bolnici rekao da je novi doktor također iz BiH. Interesantno je to da smo obojica došli u SAD, završili fakultet i zaposlili se u ovoj zdravstvenoj instituciji", kaže Gruhonjić.

Nakon razgovora, shvatili su da su njihovi domovi na Floridi udaljeni samo nekoliko kilometara.

Turalić je u gradić Lehigh stigao iz Fishersvillea u Virginiji u julu 2010. godine kao specijalizant kardiologije.

"Mnogo mi se sviđa Lehigh. Imao sam priliku doći ovdje i Florida mi se mnogo sviđa jer nema snijega kao na sjeveru. Uživam u svom poslu. Sigurno da ćemo Osman i ja imati o čemu razgovarati", kaže Turalić koji je kao izbjeglica stigao u u Spokane u Washington.

Gruhonjić je jedan od istaknutijih finansijskih stručnjaka kada je riječ o zdravstvu u SAD-u. Iza sebe ima višegodišnje iskustvo u ovoj branši.

I Uprava bolnice ima samo riječi hvale za dvojicu Bosanaca.

"Veoma nam je drago što su Osman i dr. Turalić sa nama. Sa izazovima sa kojima se zdravstvo suočava, imati ovako iskusne radnike je od izuzetne važnosti. Sretni smo što su odabrali biti dijelom ove bolnice", kazala je direktorica Joanie Jeanette.

Što se tiče jezika, Gruhonjić i Turalić se odlično razumiju na bosanskom.

"Svijet je veliki i nije često da se ovakve stvari događaju, da u jednoj bolnici kao što je Lehigh rade dva velika profesionalca iz Bosne. Mislim da će postati veliki prijatelji i mnogo razgovarati o svojoj zemlji", kazala je direktorica marketinga Diann Cimrig.